Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » 1984. – Turneja KK”Bosne” po Australiji

1984. – Turneja KK”Bosne” po Australiji

Na poziv organizatora turneje iz redova “tadasnje dijaspore” (sada je baza mnogo sira), proveli smo tri sedmice u juznom i istocnom dijelu ove velike i lijepe zemlje, igrajuci utakmice protiv domacih timova. Zbog obaveza prema reprezentaciji, nisu putovali Delibasic, Varajic i Radovanovic, pa su priliku dobili neki mladji igraci. Trener je bio Svetislav Pesic – Kari, pomocni trener Karalejic, ljekar Nedzad Brkic, a u vrcstvu puta smo bili Bruno Soce i ja. Na ovoj slici sa jedne od utakmica su: Pesic, Lukenda, Dr Brkic, Benacek, Primorac, Avdic, Alibegovic, ?, Soce, Vlado i Karalejic, a cuce Mitrovic, Radulovic, Pasic, Ljoljo i Radan.

Prvih desetak dana smo proveli u Melbourneu u jednoj velikoj vili, odigrali nekoliko utakmica u gradu i nekim blizim mjestima (sjecam se Gilonga poznatog po obliznjoj sumi gdje su se pripremali (ustaski) teroristi koji su poceli akciju na “oslobadjanju” zemlje i vrlo brzo bili razbijeni i pohvatani. Bili smo gosti naseg konzula (dolazio je par puta kod nas pa smo odigrali i par teniskih meceva). Nije bilo naporno i cesto smo odlazili u setnje gradom, bili gosti ljubaznih domacina i privikavali se na vremensku razliku.

Na svakoj utakmici je bilo vise “nasih” nego domacih gledalaca, pred utakmice je, u nekoliko prilika, svirana i nasa himna, a, nakon utakmica, obicno smo imali svecane vecere sa prigodnim programom i muzikom. Jednom su nam donijeli tortu sa nasom trobojnicom i natpisom “Dobro nam dosli”. Sve u svemu, lijepo iskustvo, nekoliko trening utakmica, druzenje sa nasim svijetom i uzivanje u obilasku ove daleke, lijepe i interesantne zemlje.

Drugi dio turneje nastavljen je u Sidneyu i Wolongongu (industrijski grad, kao nasa Zenica, sa dosta nasih iseljenika), uz par utakmica sa zdusnim navijanjem nasih ljudi, razgledanjem Sidneya i druzenjem sa domacinima kroz piknike koje su cesto organizovali u nasu cast. Igraci su bili izlozeni vecim naporima na treninzima nego na utakmicama, ali su svi bili zadovljni ovim nagradnim putovanjem nakon naporne sezone.

Nakon tri sedmice boravka na “setom kontinentu”, doslo je vrijeme za povratak preko Singapura, Dubaija i Atine koji traje preko 20 sati. Na rastanku, ispraceni smo od strane organizatora koji su bili zadovoljni nastupima i ponasanjem prvaka Evrope.

Komentari (1)

1
Moni
Tuesday, 27. March 2007 u 07:04

Dragi Vlado
da li si siguran da su Mirza Raso i Varaja bili sa reprezentacijom.Mirza je 83 dozivio mozdani udar kada je bio u Kazerti,Raso i Varaja su bili u sampionskoj ekipi sa Pesicem 82/83 u majstorici sa Sibenikom ali mislim da je poslije Raso otisao vani.Nepoznati igrac je momak koji je doveden iz Slavonskog Broda uz pomoc Jove Terzica mislim da se zvao Bevanda

Upišite komentar

Vaš komentar

dovla.net is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Copyright © 2008. All right reserved. Theme by deniart.