Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » Goran Radonjic: Poruka i pouka

Goran Radonjic: Poruka i pouka

TEGLA OD KISELIH KRASTAVACA I KAFA

Kada vam se ucini da gubite kontrolu nad svojim zivotom, kada 24h na dan nije dovoljno, setite se tegle kiselih krastavaca… i kafe…

Profesor je stajao pred grupom studenata na casu filozofije i drzao neke predmete iza sebe. Kada je cas poceo, bez reci je podigao veliku, praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je tegla puna. Slozili su se da jeste. Zatim je profesor podigao kutiju punu kamencica i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamencici su se otkotrljali u prazan prostor izmedu loptica. Tada je ponovo upitao studente da li je tegla puna. Opet su odgovorili da jeste.

Sledeca kutija koju je profesor uzeo, bila je puna peska. Kada ga je sipao, pesak je, naravno, ispunio sve preostale supljine u tegli. Pitao je jos jedared da li je tegla puna. Studenti su skruseno odgovorili da jeste. Onda je profesor ispod stola izvadio dve soljice pune kafe i sipao ih u teglu. Kafa je natopila pesak. Studenti su se smejali. ‘Sada!’, rekao je profesor, dok je smeh zamirao, ‘hocu da shvatite da ova tegla predstavlja vas zivot.

Teniske loptice su vazne stvari u vasem zivotu: vasa porodica, vasa deca, vase zdravlje, vasa vera i stvari kojima se strasno predajete. To su one stvari uz koje bi vas zivot i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamencici su ostale stvari koje su vazne: vas posao, vasa kuca i vas auto.

Pesak predstavlja preostale stvari. Male stvari. Ako napunite teglu peskom, nema mesta za kamencice i teniske loptice. Isto vazi u zivotu. Ako potrosite sve svoje vreme i energiju na male stvari, nikada necete imati mesta za one vazne stvari. Vodite racuna o stvarima koje su kljucne za vasu srecu. Igrajte se sa decom. Nadjite vremena za odlazak lekaru. Izvedite partnera na veceru. Ponasajte se ponovo kao da vam je 18. Uvek ce biti vremena da se ocisti kuca i urade popravke. Prvo se pobrinite za teniske loptice – stvari koje su vam zaista vazne. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pesak.’ Jedna od studentkinja je podigla ruku i upitala sta je predstavljala kafa. Profesor se nasmejao. ‘Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bi vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je zivot pun, uvek ima prostora za soljicu kafe sa prijateljem.’

Molim vas, podelite ovo sa nekim prijatnim. JA UPRAVO JESAM

Komentari (4)

1
zdenka tribe
Wednesday, 28. March 2007 u 19:45

?aos svima,
emajl pod gornjim naslovom sam dobila po sistemu “šalji dalje” 20. marta ove godine. Pošto uvijek volim da znam ko je autor teksta “guglirala” sam naslov i dobila preko tri stotine linkova. Najstariji je bio preko godinu dana star!
Ipak, još uvijek ne znam ime istinskog autora.
I tako, naravou?enije je: Ko se tu?im perjem kiti, noge su mu od kokoške!
A, ako nemate inspiraciju ne možete ni u blog-nam!
Maksuz selam,
Zdenka
P.S. U prilogu šaljem neke uzorke svoje pretrage.
Interesantno je da postoje, osim
engleske, tri verzije našeg omiljenog
napitka: kava, kafa i kahva!
***************************************************************************
Have a cup with me
Posted by don_socal socal (My Page) on
Thu, May 4, 06 at 11:18
When things in your lives seem almost too much to handle, when 24 hours in a day are not enough, remember the mayonnaise jar and the 2 cups of coffee.

***************************************************************************

Datum: 20.10.2006 21:37:15

TEGLA KISELIH KRASTAVACA I KAHVA.
kad vam se u ucini da gubite kontrolu nad svojim zivotom,kad 24h na dan nije dovoljno, sjetite se tegle kiseli krastavaca..i kahve.
***************************************************************************
Google search:
347 Croatian and English and Serbian pages for tegla od kiselih krastavaca. (0.50 seconds)

2
Goran Radonjic
Monday, 2. April 2007 u 11:38

Svi koji su procitali navedeni tekst jasno znaju da ja nisam autor istog. Kao i mnogi od vas dobio sam tekst koji mi se dopao i proslijedio sam ga prijateljima sirom svijeta. Jedan od njih je bio, naravno, i Vlado koji je tekst uvrstio u rado otvarani blog.

3
?ole
Monday, 4. June 2007 u 16:32

Svi smo te uhvatili da si prepisao.Nemoj sad još i Vladu da uvaljuješ.Da si bar umjesto tegle krastavaca stavio teglu kiselih paprika pa da ti progledamo kroz prste.Ma daj.I nemoj više!

4
anja
Wednesday, 9. December 2009 u 20:39

dobro re?eno…iskreno, prvo nisam shvatila o ?emu se radi…:Pa da, uvek treba imati prostora za šoljicu kafe s prijateljem…:)

Upišite komentar

Vaš komentar

dovla.net is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Copyright © 2008. All right reserved. Theme by deniart.