Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » Jos o druzenju u SD “Bosna”

Jos o druzenju u SD “Bosna”

Znam da sam mnogima dosadio sa slikama o sportistima i prijateljima Sportskog drustva “Bosna” (narocito onima iz “Mlade Bosne”), ali to je dio mog zivota, nezaboravnih skoro cetrdeset godina druzenja, iznenada prekinutih ratom. Vec sam pisao o divnoj, prijateljskoj atmosferi koja je prerastala sportske odnose i navijanje. Osim svakodnevnog sastajanja u prostorijama kluba, prisustvovanja utakmicama, putovanjima, proslavljali smo pobjede i oplakivali poraze, slavili rodjendane, godisnjice, pravili svadbe i, iznad svega, gradili cvrsta, iskrena prijateljstva. Evo nas jos na jednoj slici: Savo Vlaski, Ivan Civic – Lino, Vlado, Ranko Planinic (nekadasnji golman Sarajeva, Dinama, Zelje), Avdo Beganovic – Poker (nekada solista sarajevske Opere) i Nikola Ilic – Kiko.

Mirza i Davor bili su redovni posjetioci prostorija drustva, bilo je meze i pica, igranja karata, gledanja sportskih prenosa na TV, ozbiljnih diskusija, sala i zafrkacija, ukratko, bilo nam je tako lijepo zajedno da smo uvijek zurili u klub, a kasno se razilazili. Bio sam u mnogim sportskim drustvima, cak i vecim od “Bosne”, ali se ne sjecam takve divne atmosfere kakva je vladala kod nas. Ovdje su Mirza i Davor sa Eminom Dukatarom, tadasnjim predsjednikom Kosarkaskog kluba i novinarom Nikolom Bilicem.

SD “Bosna” bila je atraktivna za mnoge koji su nastojali da postanu dio “Bosnine” sportske porodice i, kroz nju, naprave politicku ili poslovnu karijeru. Mnogi su tako prosli kroz uprave raznih klubova ili drustva, ali uvijek se znalo ko je istinski prijatelj drustva.Na slici sa neke proslave su: Dimo Bilic, Hamo, Zoran Vukovic i Vlado, a sjede Sejo Hadzijahic, Ante Dafinic, Ivica Pekic – Pirgo, Sead Sefo – Braca i Tomo Petric.

U prostorijama ste uvijek, bas uvijek, mogli naci Vuleta Vukalovica, jos jednu legendu “Bosne” koji je prosao faze kao igrac, trener, tehniko, generalni sekretar, direktor… Na slici su, pored Vuleta, Srbo Slijepcevic (nekadsnji direktor u Narodnom Pozoristu), Veljko Novakovic, bivsi reprezentativac BiH u stonom tenisu i clan Poslovodnog odbora “Energoinvesta” koji je bio znacajan sponzor drustva), i Ivica Pekic, poznat kao visocki Berluskonu jer je, jedno vrijeme, bio vlasnik FK “Bosne” Visoko.

Pronasao sam i ovu fotografiju sa konferencije za stampu odrzane povodom osvajanja sampionata Evrope. Pored Ante Djogica, jednog od oslonaca “Bosne” tih godina (sada zivi u Stokholmu i ponekad se javi), na slici su jos Dragan Moldovan, novinar “Sportskih novosti”, Redzo (maser kosarkaskog kluba) i Ranko Pejic, tada predsjednik Sahovskog kluba “Bosna” takodje vrlo uspjesnog kluba iz “Bosnine” porodice.

Na kraju, slika sa neke skupstine na kojoj cete prepoznati likove iz mladjih dana: Pored mene je Veljo Novakovic (zajedno smo bili u Upravnom odboru Sportskog drustva kada je predsjednik bio Emerik Blum. Nakon sto smo diskutovali i glasali protiv jednog Blumovog prijedloga, nakon odredjenog vremena, broj clanova Upravnog odbora je smanjen – radi efikasnosti – i, naravno, nas dvojice vise nije bilo medju clanovima), zatim Mehmed – Memo Hrasnica, dugogodisnji profesor i Dekan Arhitektonskog fakulteta i veliki zaljubljenik stonog tenisa. Do njega je Batan Kocovic, nekadasnji novinar beogradskog “Sporta”, pa Ante Dafinic, stonoteniski sampion, iza njih su novinari Sejo Hadzijahic (TV) i Irfan Kreho (Oslobodjenje). Naprijed je bivsi predsjednik Odbojkaskog kluba i profesor na Agronomiji Miso Stanisic.

Komentari (1)

1
Moni
Saturday, 24. March 2007 u 13:55

slika 2 krajnji desno Praja Dalipagic

Upišite komentar

Vaš komentar