Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » Kamene lanterne iz Japana

Kamene lanterne iz Japana

kamena-lanterna.jpgNakon kupovine i useljenja u novu kucu u Michiganu, saznali smo interesantnu pricu o kamenim lanternama postavljenim oko Vesnine i Robijeve kuce. Prvi vlasnik kuce bio je jedan trgovac mesom koji se, novodno, obogatio izvozeci meso u Japan, ali po veoma povoljnoj cijeni i izvrsnog kvaliteta. Bio je konkurentan i dobio posao ogromne vrijednosti jer je smislio “caku” da se stoka kolje na samom brodu i to je smanjilo cijenu proizvodnje, iako ne znam tacno zasto je to tako znacajno utjecalo na cijenu. U znak priznanja za izvanrednu saradnju, japanska vlada je poslala poklon u vidu tri kamene lanterne, razlicitog oblika i velicine, koje su postavljene sa tri strane velike kuce. Na snimku je jedna od lanterni.

Nakon njegove smrti, kucu je naslijedio njegov sin koji je kucu prodao, ali je namjeravao odnijeti lanterne sa sobom, kao posebnu umjetnicku vrijednost i uspomenu. Medjutim, prilikom iskopavanja najmanje lanterne postavljene blizu obale jezerca, doslo je do ostecenja i rezultiralo odustajanjem od daljnjih radova na njihovom transportu, te su tako lanterne i dalje ostale na posjedu uz kucu. Lanterna na snimku je najveca i visoka je nesto preko 3 metra. Jos uvijek je nismo stigli pregledati i vidjeti kako funkcionise.

Upišite komentar

Vaš komentar

dovla.net is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Copyright © 2008. All right reserved. Theme by deniart.