Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » Prijatni susjedi

Prijatni susjedi

svakodnevni-posjetioci.jpgNase novo prebivaliste okruzeno je dosta gustom sumom sa malim jezercem okruzenim uredno pokosenom travom pa je logicno da imamo dosta posjetilaca iz zivotinjskog carstva. Primjetili smo nekoliko vrsta ptica, vec sam pisao o jatu divljih gusaka koje su ovdje dosle iz Kanade, na putu za toplije krajeve, ali, izgleda da im se svidjelo pa su se duze zadrzale. Ima ih dvanaest, stalno su zajedno, vidim da uzivaju brckajuci se u jezeru i setajuci okolo u potrazi za svjezom travom. Ima, naravno, i nekoliko vjeverica koje veselo skakucu po obliznom drvecu, a u jezeru ima riba, ne znam koje su vrste i ne namjeravam postati ribolovac.

na-oprezu.jpgDvije srne su redovni posjetioci, sa njima su cesto (ne uvijek) i dva laneta, a jelen se pojavio samo jednom (ustvari, mi smo ga vidjeli samo jednom), juce sam napravio par snimaka negdje predvece, pa snimci nisu najjasniji jer su napravljeni digitalnim foto-aparatom sa minimalnom mogucnosti povecavanja tako da sam dvije slike ostavio u originalnoj dispoziciji (valjda je ovo pravi izraz) da se bolje vidi sto ima za rezultat velicinu “Vjesnika u srijedu”. Ocigledno, nisam isao na kurs iz fotografije sa mojim kumom Pedom Ovukom koji je, kao student, imao mali laboratorij za izradu slika na Pravnom fakultetu gdje sam mu i ja, ponekad, asistirao.

divlje-guske-se-pripitomile.jpgUz ovih par slika, evo i informacije o nasem slijedecem putovanju. Sutra ujutro letimo iz Detroita za Chicago, pa odmah za Minhen gdje nas cekaju nasi dragi prijatelji Ljubinka i Mikica Pavic (nase prijateljstvo staro je skoro pola vijeka, lako je izracunati koliko smo stari Mikica i ja, Suada i Ljubinka ne stare). U Minhenu ostajemo dva dana, a onda – pravac Zagreb, kod nasih Bjegovica. Malo stariji ljubitelji rukometa sigurno se sjecaju Voje – Lopate koji je igrao za moju “Bosnu” i bio jedno vrijeme standardni reprezentativac bivse Jugoslavije. Njegova Dubravka i Vojo vec godinama nas nagovaraju da sa njima odemo malo na “nase more” u Novi Vinodolski gdje imaju stan. Vjerovatno (pardon, vjerojatno) cemo otici na par dana. Zatim nam predstoji put u Sloveniju gdje smo proveli jedno vrijeme tokom rata i gdje imamo dosta prijatelja.

Zavisno od duzine boravka u Hrvatskoj i Sloveniji, ne znamo tacan datum odlaska za Sarajevo, ali predpostavljamo da ce to biti krajem jula. Ostajemo do kraja avgusta uz mogucnost kratke posjete Dubrovniku gdje smo se, davne 1970. vjencali. Igrom slucajnosti, bas danas mi je Zvonko Milicevic poslao “slide show” sa slikama Dubrovnika koji je nedavno posjetio, a napisao mi je da je i njegovo vjencanje bilo u istom gradu uz opasku: “Zlocinac se uvijek vraca na mjesto zlocina”. Nije napisao da li misli na sebe ili na svoju suprugu. Mozda Zvonko moze napisati prigodan tekst i poslati slike u normalnom formatu, pa da ih vide mnogi ljubitelji jednog od najljepsih gradova svijeta?

Ovako detaljno sam opisao nas itinerer da bih skrenuo paznju na ocekivana zakasnjenja i poteskoce sa uredjenjem bloga, iako samnom ide i novi laptop. Nadam se da ce blog “prezivjeti” i ovo dugo putovanje koje ce, sigurno, omoguciti neke zanimljive informacije i slike – kao i obicno. Svima mnogo pozdrava, do slijedeceg javljanja.

Upišite komentar

Vaš komentar

dovla.net is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Copyright © 2008. All right reserved. Theme by deniart.