Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » SLIKOVNICA – Gradac na moru

SLIKOVNICA – Gradac na moru

Naša prijateljica iz Arizone, već uveliko prisutna na blogu, poznata Ane Dalmatinka, odnosno Anuška, rodom je i Gradca i dosta godina provela u Sarajevu prije nego što je davno, davno odselila u Sjedinjene Države.

Gradac 021

Ranije smo dogovorili da se vidimo u Gradcu gdje smo sada proveli par dana i napravili ovaj zajednički snimak na terasi restorana “Galeb”.

Gradac 004

U kući Anuškinog brata stoji ovaj grb kao dokaz plemenitog porijekla popularne contesse!

Gradac 005

Anuška je pozvala u Gradac “pola bloga”, pored nas odazvao se samo Kemo Huseinćehajić koji je sa suprugom Kristinom zapucao iz dalekog Esslingena. Lijepo smo se družili očekujući da se pojavi Nešo. Anuška ga još čeka.

Gradac 014

Evo malo i stare košarkaške raje. U Gradcu ima kuću i Miralem Šabović Braco, bivši kapiten KK “Bosna” iz vremena Pavlića, Milavića, braće Turković, Užičanina… i trenera Čede Djuraškovića. Došao je da se vidi sa nama i Srećko Rabenštajn koji sada živi u Pločama. Igrao je za “Mladu Bosnu” u doba najveće slave, a priznao mi je da je jednu sezonu igrao i za “Bosnu”.

Ante Friganovic

Za mene je posebna “poslastica” bio Anuškin zet Ante Friganović, Banjalučanin, bivši svestrani sportista – stonoteniser, košarkaš, rukometaš, teniser… ima sada 84 godine i sjeća se mnogih detalja iz svoje sportske karijere.

Naprimjer: Igrao je košarku za banjalučki “Borac” na turniru u Sarajevu 1953.godine kada su bili prvi ispred “Bosne” i tuzlanskog “Jedinstva”. Došli su sa 6 igrača: Bogdan Cvijetić (kasnije čuveni rukometaš “C.Zvezde” i reprezentacije), Hamza Midžić, Miro Lovrić, Zoran Prohaska, Boba Stanivuković i Ante Friganović (Prohaska i Stanivuković su takodje nastavili karijeru kao rukometaši).

Ante je najuspješniji bio kao stonoteniser. “Borac” je 1960.godine ušao u Saveznu ligu u sastavu Enes Gazić, Josip Štadler i Ante Friganović. Ante je u reprezentaciji BiH igrao sa Mikom Rakočevićem i Veljkom Novakovićem. Prijatno sam iznenadio Antu kada sam nazvao Veljka Novakovića, pa su dva stara sportska prijatelja popričali nakon više od pola vijeka!

Ante se sjeća i rukometnog turnira u Zagrebu 1957.godine uz učešće Grafičara – Zgb, Mlade Bosne, Mladosti – Zgb i Borca i utakmice u kojoj su od Grafičara izgubili sa 24:22, a Ante je postigao 10 golova! Kakva memorija! Bilo je veoma ugodno provesti par dana u njegovom društvu.

Vlado Kaluža

Komentari (3)

1
Ante Friganović Šjor
Sunday, 4. September 2011 u 19:07

Hvala Vlado što si mi omogućio izlet u prošlost.
Srdačan pozdrav svim igračima Mlade Bosne , koji su učestvovali na prvenstvu Rep. BiH 1953.
Ante Friganović Šjor

2
Krsto Djukić
Saturday, 10. September 2011 u 18:40

Srećko Rabenštajn je takodje iz mog razreda (I-VIII C), računam da nas na dovla.net zasada ima popriličan broj iz razreda (Cakeljić, Negovetić, Vondrak, Rabenštajn, Djukić i uskoro Somun), što znači da je zastupljenost razreda 23%, nije loše.
Gledajući ove moje drugare, koji se pojavljuju na Blogu, veoma sam zadovoljan sa stanjem situacije, tj. kako svi dobro izgledaju, mladji i ljepši nego prije 30-ak godina, kada sam ih posljednji put vidio. Po svoj prilici da ćemo se gledati na dovla.net jos 20-ak godina, iako smo sada (preko) 70-godišnjaci.
Sjetio sam se anegdote vezano za mog ujaka Mila, koji je živio 96 godina, kada bi ga neko pitao, čika-Mile, ti ćeš bogami doživjeti 100 godina, on bi kao iz topa odgovorio: nemoj mi ograničavati!
Tako neću ni ja ograničavati naše javljanje na dovla.net sa sljedećih 20-ak godina.
Pozdrav svima drugaricama i drugarima iz VIII C!

Kico

3
Ognjen Karabegović
Thursday, 21. August 2014 u 16:48

Gospodin Ante Friganović je zaslužan što sam nekih 70’tih u Banajluci,na teniskim terenima TK “Petar Drapšin” naučio igrati tenis i zavolio taj sport.
Za mene je bio i ostao legenda banjalučkog sporta.

Upišite komentar

Vaš komentar

dovla.net is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Copyright © 2008. All right reserved. Theme by deniart.