Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » Dizači SD “Bosne” – Prvaci Jugoslavije

Dizači SD “Bosne” – Prvaci Jugoslavije

Dragi Vlado,

Proslijedio sam ti zanimljivu fotografiju članova Kluba dizača tegova “Bosna”, iz vremena kada je taj klub osvojio prvo mjesto na Prvenstvu Jugoslavije u dizanju tegova.I sam sam iznenadjen koliko ljudi sa fotografije sam lično poznavao. Fotografiju mi je iz Sarajeva poslao Slavko Maleč, koji je tada bio sekretar Kluba.
Vlatko Slokar
Prvaci Jugoslavije
Evo šta mi je Maleč napisao uz fotografiju:
Dragi Vlatko,
Evo u prilogu jedne fotke od prije nekoliko desetaka godina. Snimljena je u klubu uniiverzitetskih profesora u Štrosmajerovoj ulici kada je klub dizača utega “Bosna” osvojio prvo mjesto u Jugoslaviji. Ako se ne varam bilo je to 1969. ili 1970 godine. Prijem je pripremio tadašnji rektor Sarajevskog univerziteta Božo Bendelja, uz zamjenika gradonačelnika.
Prepoznat ćeš staru raju iz Bosne od Vukalovića, Vanjike do Strahinje, Lorda…. Ja sam tada bio sekretar kluba i ako me nisi prepoznao onaj sam koji čuči drugi s desna.
Slavko Maleč
Dodatak: Prepoznajem u donjem redu Mirka Avlijaša, Esu Vilića, Mladjena Talića, iznad njih Mališu Radovića, Viktora i Andriju Maleča, pa Žugu, Vuleta, Strahinju, Lorda, Vanjku, novinara Dragoljuba Čikića… Vlado

Komentari (13)

1
Mili Pavlović
Friday, 13. July 2012 u 20:27

Maleči su bili naši porodični prijatelji, preko mog pokojnog oca Zorana. Divni ljudi, odlični sportaši. Moj diplomski rad otkucao je besprijekorno i ukoričio jedan od sinova Andrije Maleča. Moj otac Zoran i Andrija su zajedno radili godinama, vaspitali i kao očevi odgajali sarajevsku djecu. Međunarodni turnir u dizanju tegova danas nosi ponosno ime sarajevske legende Andrije Maleča!

2
vlatko slokar
Friday, 13. July 2012 u 22:41

Sve si Mili u pravu. Mi Slokari smo takodje bili bliski sa Malečima. A Slavko Maleč, moj vrli prijatelj koji je iz prašine izvadio ovu sliku, je sin Andrijinog brata Vlatka Maleča.

Od onih koje Vlado nije spomenuo a vidim ih na slici su: Mario Macenauer – prvi sa lijeve strane, Srdjan Talić-stoji četvrti sa desne strane, Slavko Maleč – čuči drugi sa desne strane.

Strajo Jagličić i Eso Vilić su kasnije bili i izvrsni smučarski radnici, prvi u SK “Igman”-Ilidža, a drugi u SK”Jahorina” – Sarajevo. Zanimljivo mi je da na slici nema pok. Ognjena Kneževica Rokija, izvrsnog sportiste i dobrog mog druga, koji se dizanjem bavio zajedno sa Mlađenom Talićem.

Kako god, ova slilka vraća u prošlost i slavne dane našeg sporta.

Srda?an pozdrav, Vlatko

3
Zečević Ljubiša
Saturday, 14. July 2012 u 02:46

Bilo bi dobro da se pronadju imena svih koji su bili prisutni. Profesor Bendelja nije bio rektor nego prorektor. Iznad njega – udesno je “Lord”; posljednji u prvom redu desno je Vanjka- šef Studentskog servisa; lijevo od Viktora je, čini mi se, Mališa Radović.
Skoro da poznajem sve koji su na slici, ali od jednog osamdesetogodišnjaka ne treba tražiti da pamti imena. Kažu da je pronadjen lijek protiv Alzheimera. Ako je tačno onda mi više niko neće sakrivati stvari po kući.
O Malečima sam pisao u više navrata. Bili su mali Veliki ljudi.
Zečević

4
Besim-BECA
Saturday, 14. July 2012 u 17:50

Ispred Vanjke-Ahmeta Bajraktarevića, u odijelu je pokojni Branko Milutinović, zamjenik gradonačelnika i direktor IPS-e.

5
Maleč
Saturday, 14. July 2012 u 18:43

Vlatko, jedna mala ispravka. Andrija mi je brat, a ne stric. Vlatko mi je brat a ne otac (stariji je od mene 12 godina) dobro bi bilo da sam toliko mlad da mi bude otac. I još jedna korekcija, prezime je Maleč a ne Maleć kako većina piše naše prezime (ukrajinskog je podrijetla).
Drago mi je da su većina prepoznata, pa da dodam i ja one koji nisu prepoznati: dr. Šebić je do Jagličića, krajnji desno koji stoji je Raguz Zdravko, do njega Kadrić Ismet, do Andrije u trenerci je Ramić, Halepović je do gradonačelnika, a čuče do Talića Svetoslavski i Hadrović. Koga sam izostavio a da ranije nije prepoznat nisam ga prepozano.
Inače, Klub je bio kao jedna obitelj, što je uostalom i cijela “Bosna” bila kako nas je Vule odgajao.
Maleč Slavko

6
Boki
Monday, 16. July 2012 u 16:59

Meni je komšija bio pokojni Viktor Maleč.
Do smrti je radio kao nastavnik fiskulture u osnovnoj školi u Pofalićima.
A njegova sestra [Andrijina kćerka], Jadranka se udala za Milana Harambašića [Mišu] bivšeg fudbalera “Sarajeva” i sada živi sa sinom Robertom i kćerkom Adrijanom u Donjoj Pušci kod Zaprešića.

7
Davor Bendelja
Saturday, 16. February 2013 u 08:27

Hvala vam mnogo za ove divne pri?e i fotografiju.
Lijep pozdrav, Davor Bendelja

8
Krsto Djukić
Sunday, 17. February 2013 u 05:29

Mirko Avlijaš je moj drug iz razreda. Nedaj bože da ti stisne ruku prilikom rukovanja, iscijedi je k’o Marko Kraljević suvu drenovinu. Ne znam gde je i šta li je s njim danas? Možda je u svojim Vojkovićima? Imaćemo na ljeto proslavu 55-godišnjice mature, nadam se da ćemo se vidjeti.
Sa Strahinjom Jagličićem sam radio zajedno, prvo u Krivajinom predstavništvu u Sarajevu, poslije u Šipadu. Sjećam se par dogodovština sa njim:
Vozarili smo u Zavidoviće bar jednom sedmično i uvijek bi se ponešto popilo u hotelu blizu stanice ili na samoj stanici prije voza. Kad bi bila treća tura, Strajo bi se prekrstio, tj. “smotao” krst ispod stola, da ga niko ne vidi . Nije bio religiozan, ali je držao do starinskih običaja, koje je ponio iz svoga Kalinovika.
Jednom na Badnji dan posmatrali smo sa prozora ofisa (ul. JNA 44) kako masa svijeta donosi badnjake na svještanje u crkvu, kad odjednom nestade nam Strajo. Kroz minut ugledasmo ga kako izbacuje jednog dripca iz crkve noseći ga jednim rukomhvatkom za vrat. Kasnije nam ispriča, da je isti pokušao da ukrade milosrdne pare iz crkve. Kako ga je samo prepoznao da je on taj, nikada mi neće biti jasno.
Takav je bio naš Strajo. Imao je divnu ženu, Dalmatinku iz Makarske, i dva sina, čuo sam da sada žive u Beogradu.

9
Mašo Užičanin
Monday, 18. February 2013 u 17:23

Drugi s lijeva, sa brkovima, je Žuga. Vanjka je umro prije tri-četiri godine i sahranjen je u Donjem Vakufu, a Lord – Željko Petrović je u oktobru prošle godine umro na Rijeci i tamo je i sahranjen.
Mašo

10
Besim Bajraktarević
Tuesday, 19. February 2013 u 02:34

Mašo,
Mala iispravka. U Gornjem Vakufu. Hvala što se sjećaš mog rodjaka Vanjke. Moji Bajraktarevići potiču iz Gornjeg Vakufa.
Puno pozdrava Tebi i Nikolini,
Beca

11
Ile Vitorović
Tuesday, 19. February 2013 u 09:43

Kićo,
Nažalost, moram te obavjestiti da je Mirko Avlijaš iznenada umro prije godinu dana u Beogradu gdje je i sahranjen. Mirko se u toku rata sa suprugom preselio u Beograd. Tu je i otišao u penziju.
Povremeno smo bili u kontaktu.
Kraća informacija o tome je bila i na dovla.netu, ali si je vjerovatno propustio.
Pozdrav.
Ile Vitorović

12
Aleksandar Macenauer - unuk
Thursday, 16. October 2014 u 22:22

Mario Macenauer je preminuo 05.marta 2014. U Bačkom Jarku – kraj Novog Sada gdje je i sahranjen…

13
Vlatko Slokar
Friday, 17. October 2014 u 17:42

Neka Ti je laka zemlja dragi prijatelju.

Vlatko Slokar, Kanada

Upišite komentar

Vaš komentar

dovla.net is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Copyright © 2008. All right reserved. Theme by deniart.