Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » Dve decenije bez Dražena

Dve decenije bez Dražena

Mit za života

e-Novine

1

Sedmog dana juna, tačno pre 20 godina Dražen Petrović je u meču reprezentacija Hrvatske i Slovenije odigranoj u poljskom gradu Vroclavu postigao 30 poena. Slovenci su pobedili (94:90), nakon utakmice sjajni bek je automobilom krenuo za Nemačku ali je kod grada Denkendorfa u saobraćajnoj nesreći izgubio život.

Tačno pre 20 godina, u 29. godini života na tragičan način sa scene je otišao jedan od najboljih košarkaša koje su Jugoslavija i Hrvatska ikada imale. Nakon meča nacionalnih selekcija Hrvatske i Slovenije u poljskom Vroclavu, na kome je ubacio svojih ispostaviće poslednjih 30 poena Dražen Petrović je krenuo automobilom za Nemačku da bi, u blizini Denkendorfa smrtno stradao u saobraćanoj nesreći.

Veliki sportista i po svedočenjima fanatičan radnik karijeru je, uz brata Aleksandra započeo je u rodnom Šibeniku. Brzo je dospeo do prvog tima Šibenke gde je proveo naredne četiri godine. Iako su se za sjajnog beka borili Split, Bosna, Crvena zvezda i Partizan Dražen se, na poziv Mirka Novosela odlučio da 1984. pređe u Cibonu koja je bila aktuelni šampion i za koju je već nastupao njegov brat Aca „trica“.

2

Već tokom prve godine u dresu „vukova s Tuškanca“ Petrović je svojim umećem zagrebačkom klubu doneo titulu prvaka Jugoslavije, Kup SFRJ i Kup šampiona Evrope kada je nadigran Real Madrid. Naredne sezone Cibona je, predvođena Draženom u novom finalu Kupa šampiona srušila Žalgiris sa sve Sabonisom. Među osvojene trofeje upisao je i Kup pobednika Kupova kada je Cibona, uz Draženovih 28 poena u finalu savladala Skavolini

U Real Madrid prešao je 1988., da bi naredne godine sa „blankosima“ uzeo Kup Španije, Kup šampiona Evrope kada je u finalu protiv italijanskog Snajdera postigao neverovatnih 62 poena. Zreo za NBA, „preko bare“ se otisnuo 1989. kada je zadužio opremu Portlanda. U ekipi iz Oregona nije dobio pravu šansu pa je u trejdu, preko Denvera 1991. prešao u Nju Džerzi Netse. Među „mrežicama“ brzo se izborio za minutažu, a već u drugoj sezoni postao pravi vođa i po statistici MVP ekipe.

3

Košarkaška planeta u šaci: Dražen Petrović

Ništa manje uspešan bio je i u reprezentativnoj karijeri. Sa državnim timom Jugoslavije osvojio je bronzu u Los Anđelesu 1984., potom srebro u Seulu 1988. godine. Sa „plavima“ je 1986. godine uzeo bronzu na Svetskom prvenstvu, da bi se 1990. u Argentini konačno domogao i zlata. U legendarnoj utakmici finala Olimpijskih igara 1992. u Barseloni sa selekcijom Hrvatske osvojio je srebrnu medalju.

Hrvatski književnik Saša Vereš 1989. o umetniku košarke napisao je: „Dražen je bio dar, nada, pobjeda i strast, bio je junak, uzor i idol, što je za života već prerastao u legendu, pa i u mit, stoga zapravo i nije sasvim točno kad se u povodu obljetnica njegove tragične smrti 1993., u 29. godini, piše: ’dan kada je umro čovjek, a rodio se mit’. Mit se rodio još za života, a Dražen ni sa smrću nije umro ni otišao“.

Upišite komentar

Vaš komentar