Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d94778607/htdocs/dovla.net-2/wp-content/plugins/view_counter/view_counter.php on line 52
dovla.net » V. Kaluža: Iz prelijepog Lisabona (3)

V. Kaluža: Iz prelijepog Lisabona (3)

Lisabon 5 002

Širom svijeta popularni su tzv. “živi spomenici”, tako ih ima i u Lisabonu. Ovaj je zaista veoma uspio. Spomenik Mocarta sa živim golubom na glavi.

Lisabon 5 004

Na polasku u još jedan obilazak, u susjednoj ulici smo čuli trube, sirene, mukanje krava, blejanje ovaca… prisustvovali smo paradi poljoprivrednika. Na čelu kolone je bila grupa maskiranih spodoba u šarenim kostimima.

Lisabon 5 005

Naišao je i par volova (na slici desno).

Lisabon 5 006

Konjanici sa kopljima i telad medju njima.

Lisabon 5 007

U defileu je učestvovalo i neizbježno stado koza i ovaca.

Lisabon 5 008

Na kraju i kolona kočija sa mazgama.

Lisabon 5 011

Na putu ka glavnom cilju – spomeniku portugalskim moreplovcima – posjetili smo veliki trg Imperije (Praca do Imperio) kojim dominira manastir Mosteiro dos Jeronimos (desno) dok je lijevi dio nekada služio za smještaj monaha, a danas je Arheološki muzej. Zdanje je sagradjeno početkom XVI vijeka, a u manastiru se nalazi grob slavnog moreplovca Vaska de Game koji je prvi oplovio Rt Dobre nade (umro 1524.g.) Velika fontama u prednjem dijelu je osvjetljena samo u specijalnim prilikama.

Lisabon 5 015

Padrao dos Descobrimentos (Monument to the Discoverios) je impozantan spomenik čuvenim portugalskim moreplovcima koji su otkrivali nepoznate krajeve. Sagradjen je 1960.godine u čast 500-te godišnjice od smrti Henrija Navigatora koji je pokrenuo ekspanziju otkrića širom svijeta (umro 1460.g.).

Lisabon 5 016

Na vrhu pramca je Henry Navigator, do njega je Alfonso V pokrovitelj prvih istraživača, treći je Vasco de Gama koji je prvi doplovio do Indije, zatim Pedro Alvares Cabral koji je otkrio Brazil, do njega je Magelan koji prvi oplovio Svijet itd.

Lisabon 5 020

Pogled sa druge strane sa mostom preko rijeke Tejo u pozadini.

Upišite komentar

Vaš komentar

dovla.net is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)

Copyright © 2008. All right reserved. Theme by deniart.